Beretninger om OCPD

Nedenstående er beretninger fra forskellige mennesker der lider af OCPD, samt pårørende til dem:


Dansk mand med OCPD:

Her kan du downloade en pdf, hvor Morten Gudbjerg Karlsen på 37 år fortæller om de teknikker, han anvender for at kontrollere sin OCPD i stedet for at den kontrollerer ham.

Download hele teksten på dansk her (.pdf)
Download hele teksten på engelsk her (.pdf)


Mand med OCPD:

Det der karakteriserer alle med OCPD er handlinger baseret på en ydre standard omkring hvordan tingene skal være. Dette kan f.eks. være baseret på regler eller en streng moral og ofte brutal ærlighed. Nogle med OCPD trives godt med deres regelsæt, mens andre bliver knust af dem. Dem der har OCPD er ofte meget emsige, kritiske, negative og pessimistiske, irriterede over fortiden og bekymrede over fremtiden i stedet for bare at leve i nuet. De tror at hvis de kan fokusere på det der er galt og arbejde indtil de har rettet fejlen så vil alt blive godt. Men det der typisk sker i stedet for, er at de hele tiden fokuserer på det der er galt og så er der aldrig noget der er godt nok - hvad enten det er noget de selv gør eller som andre gør. På den måde er OCPD en form for perfektionisme. Andre ser det som en form for kontrol.

Måske er det fordi jeg selv har OCPD, men jeg føler at de fleste med OCPD er gode mennesker. De er samvittighedsfulde og prøver at gøre det rigtige. De ender ofte med, i det mindste i deres eget hoved, at leve deres liv for andre i stedet for at gøre ting de selv har lyst til, eller at gøre noget for dem selv. De siger sandheden - de er ret dårlige til at lyve. De har svært ved at lyve pga. af deres store samvittighed. Hvis de siger eller gør noget forkert får de en stærk skyldsfølelse hvilket er noget de har det meget svært med. De er ansvarlige. Der er en ærlighed, en integritet, en slags autensitet hos dem. Ud fra hvad jeg har oplevet så vil det ske meget sjældent at en med OCPD er deres kone utro eller forlader deres kone, simpelthen fordi det ville være forkert at gøre. De kan råbe af hende og måske endda kaste eller sparke noget, men de er langt fra typen der slår.

Jeg tænker ikke på OCPD som noget angst- eller frygtbaseret, selvom der er angst og frygt i OCPD. Jeg tænker på det som samvittighedsbaseret. Jeg føler at hvis det virkelig var angstbaseret så ville man gøre mange totalt irrationelle ting som dem man finder i OCD. Men faktisk så er alt hvad OCPD'ere gør baseret på logik. Det kan forklares og forsvares, selvom det er ekstremt. Hvis du siger til en OCPD'er at han/ hun er negativ, så vil de nok svare igen at de bare er realistiske. En OCPD'er er ikke typen der fortæller sig selv løgne for at få det bedre.

Hvis du har OCPD vil du nok altid have det, det er ligesom alkoholisme. Men ligesom med alkoholisme kan du lære at anerkende det, håndtere det og endda ændre det, så dem omkring dig vil blive gladere.

 

Pårørende til én med OCPD

Som jeg har forstået det så ønsker eller har dem med OCPD ikke brug for at gøre andre ondt, men de gør det bare. Årsagen til det er deres 'filosofi' som de lever efter (at alt er enten godt eller galt og alt er enten sort eller hvidt uden nogen gråområder) og som de fra naturens siden bare går ud fra at alle andre også gør eller bør. Kun dem med stort robusthed kan overleve i et forhold med en OCPD'er. Hvis du har en tendens til at være afhængig af vedkommende vil du måske opleve at du føler dig følelsesmæssigt ødelagt og udmattet det meste af tiden. Men det er vigtigt at huske på at ham eller hende der lider af OCPD's hjerte er ligesom dit eget. Det er deres måde at tænke på der er anderledes.

En med OCPD og angst

Hvad er det værste for dig? For mig er angsten noget af det værste. Måske kan nogle af jer også forholde jer til dette: Jeg er altid modvillig over for at påbegynde nye projekter som ikke har en perfekt afslutning, og hvis jeg endelig gør det så skipper jeg det rimelig hurtigt. Et eksempel er malerarbejde. Jeg ville ikke kunne male om det så gjaldt mit liv. Væggene og linierne i malerarbejdet er aldrig perfekte nok, så derfor så maler jeg ikke. Jeg betaler nogen til at gøre det for mig. Jeg får det bedre selvom det ikke er udført perfekt, af den simple grund at det ikke var mig der gjorde det. Hvis jeg skal lægge navn til det skal det være perfekt.

 

En med OCPD

Jeg har en bunke skøre regler som jeg ikke tidligere tænkte på som unaturlige.
1. Jeg skal vaske mig i badet i en helt speciel rækkefølge
2. Det samme gælder de ting jeg gør på badeværelset efter jeg er komme ud af badet
3. Bøgerne på min hylde skal stå i forhold til deres højde
4. Når jeg køber en ny bog eller DVD skal jeg lede dem alle igennem indtil jeg finder en i perfekt stand. Faktisk så gælder det alt hvad jeg køber. Og hvis de kommer til skade efter jeg har købt dem (som f.eks. et bukket hjørne) så bliver jeg nødt til at købe en ny og hel udgave.
5. Når jeg har en stak mønter (hvad enten jeg tæller penge hjemme eller på arbejdet) så skal de stables i henhold til deres størrelse.
6. Jeg laver altid min nutella sandwich på samme måde og den skal altid spises med kanterne først og midten til sidst.
7. Badeværelsesdøren i stueetagen skal altid være lukket

 

Pårørende til mand med OCPD

Åh min gud. Vi må ikke bruge hoveddøren. Alle skal gå igennem garagen og stille skoene ved døren der. Børnene har særlige tider ved computeren og det kan ikke diskuteres. Selv ikke hvis børnene har noget skolerelateret de skal ordne om aftenen. Vores børn er 8, 13 og 17 år. Sengene skal redes hver eneste dag lige meget hvad. Alle tallerkener skal sættes i opvaskemaskinen efter ethvert måltid. Tak skæbne hvis jeg ikke tømmer opvaskemaskinen om morgenen hvis den har kørt aftenen før da vi gik i seng. Min mand nægter at tømme den hvis han kommer hjem fra arbejdet før mig. Min mand nægter også at flytte tøjet fra vaskemaskinen til tørretumbleren inden jeg går på arbejde, selv ikke hvis jeg lægger et seddel til ham. Selv børnenes tøj skal ligge i orden i deres klædeskabe. Hans tøj skal være foldet på den rigtige måde og lagt i skufferne på det rigtige sted. Hvis ikke så kommer jeg til at høre for det. Men på en eller anden måde, så er han ikke i stand til at gøre det selv